fbpx

Geld & Grip

HET PROGRAMMA

Zo ziet de training eruit:

Intake

Elke potentiële deelnemer krijgt een intakegesprek. Voor de trainer is het belangrijk duidelijk te hebben welke problemen precies spelen en welke obstakels en kansen er zijn. Tijdens de training zal hier rekening mee gehouden worden of waar nodig wordt er andere hulp ingeschakeld om deze obstakels weg te nemen.

Het programma

Kennismaking, geldtype en kasboek

Deze eerste bijeenkomst beginnen we natuurlijk met kennismaken en uitleg over het programma. Doel van deze bijeenkomst is een veilige omgeving creëren voor de rest van de training. We kijken ook welke geldtype je bent maken een start met de training door het maken van een kasboek en uitleg over het organiseren van je administratie.

Mindset

Wist je dat hoe je bent opgegroeid grote invloed heeft op hoe je met geld omgaat? We gaan onderzoeken hoe dit bij jou zit. Soms helpen je gedachten over geld je, maar soms werken ze je enorm tegen.
We gaan ook kijken hoe we dit kunnen oplossen.

Schulden & Lenen 

Hoe ontstaan schulden en hoe kom je er weer uit? In deze bijeenkomst wordt ook gesproken over betalingsachterstanden, betalingsregelingen treffen, kosten van schulden, omgaan met schuldeisers enz.

Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van financiële stress groot zijn. De aanname is vaak dat de oorzaak van hun situatie bij zichzelf ligt, maar uit onderzoek blijkt dat die persoon bepaald gedrag gaat vertonen door de situatie. Er is sprake van afname in IQ, tunnelvisie en beperking in de mogelijkheid om logisch na te denken.

Belangrijk is dat je je bewust bent van wat er gebeurt wanneer je financiële zorgen hebt en welke negatieve gevolgen dit heeft.

Lenen is het andere onderwerp, waarom wel of niet? Wat zijn de kosten van lenen, wat zijn de gevolgen van lenen.

Budgetteren

Welke uitgaven en inkomsten zijn er? Hoe krijg je waar je recht op hebt?

Wat geeft een gemiddeld persoon in jouw situatie uit?  Hoe zit het met belastingen en toeslagen?

Welke regelingen zijn er? Hoe krijg je waar je recht op hebt?

De deelnemers maken de eerste opzet van hun eigen maandbudget.

Jaarbegroting

In deze les gaat iedereen zijn eigen jaarbegroting maken zodat ze inzicht hebben in hun financiën.

(Be)sparen & Reserveren & Geldmanagement

We houden de bespaar challenge; wie heeft de beste bespaartips. Natuurlijk geef ik zelf ook bespaartips en gaan we ze waar mogelijk gelijk in uitvoering brengen.

Er is ook aandacht voor sparen en reserveren. Wat is het verschil en waarom is het zo belangrijk?

Hoe manage je je geld? Je krijgt praktische tips en trucs.

 

Wijzigingen

Wat gebeurt er als je werk krijgt/verliest of er een andere wijziging is in je situatie? We gaan kijken naar de financiële gevolgen deze wijzigingen. Wat moet je doen met toeslagen en hoe zit het met de belastingen. Er zijn veel onduidelijkheden en aannames over meer inkomen. Dat je dan al je toeslagen kwijtraakt of moeten terugbetalen. Mensen zijn bang voor de armoedeval. Je leert zelf uitrekenen wat de gevolgen zijn van wijzigingen in je situatie.

neem contact op

15 + 12 =

neem contact op

13 + 2 =